سیسکو و زیرساخت اینترنت
اینترنت شگفت انگیزه. واژه دیگری نمی تواند این فناوری را که در طول بیش از دو دهه بر آگاهی(consciousness) جمعی (collective)ما چیرگی یافته است را بیان کند(describe). تب طلای 1849 کالیفرنیا در سنجش با تب پیرامون اینترنت ناچیز شمرده می شه. بدون شک قیاس ها(analogies) و کلیشه هایی(cliches) همچون اَرتا ترین(سریع ترین) رشد در تاریخ بازار، ارتاترین(سریع ترین) رشد فناوری در تاریخ، و نخستین بازارگاه جهانی و بهنگام کالا، اَسپاسها( خدمات services)، و مینه ها(ایده ها ideas)را شنیده اید.اینترنت دگرگونی های بنیادینی را در همه بخش ها از کسب و کار(business) تا آموزش و سرگرمی پدید آورده و پدید خواهد آورد. اینترنت ابر بزرگراه اطلاعاتیست(information) که راهی برای آینده ماست.
اَندرتارکاری(Internetworking)
پژوهش خانه ها نرخ رشد اینترنت را سالانه 18 درسد پیش بینی کرده اند. کاربران اینترنت در سال 2017 به بیش از سه میلیارد و ششسد میلیون نفر و شمار دامنه های ثبت شده در سال 2016 به بیش از 326 میلیون رسیده است. با اینکه بیشتر پوشش خبری، نقاط پیدای فناوری را همانند مرورگرها(browsers) و cellular Internet phones را پوشش می دهد، ولی کار اصلی در زیرساخت اینترنت است. با این پیش بینی که روزی انبوه رسانه ها از جمله رادیو، تلویزیون، تلفن در اینترنت همگرا شوند، میلیارد ها دلار بر روی این فناوری سرمایه گذاری شده. این همگرایی (convergence) از اینترنت به عنوان تک لوله ای (pipe) برای گردش ارتباطات (communication) بهره می برد.
از میان کاربرانی که بکمک این زیر ساخت اینترنتی به اَسپاسه ها (سرور servers) متصل(connect) می شوند، تنها شمار کمی از آنها از ساز و کار آن آگاهی دارند. پهنای باند تنها ماته(موضوع matter) ارتباطات رسانه ای از راه دور(telecommunications media) بر روی کابل های رشته-نوری (fiber-optic) با سرعت بالا نمی باشد. تارکاری(networking) دستگاه هایی که در پایان هر کابل نشسته اند به همان اندازه گَرین(مهم important) می باشد. در بسیاری از مواقع(situations) سرعت این دستگاه ها همانند پهنای باند، فاکتور گَرینی(مهمی) در ارتباطات رسانه ای از راه دور(telecommunications media) می باشد.
ویپ(VoIP) یا صدای روی تلفن آی پی( آی پی دور-واژ) ، اسپاس های رسانه ای روان (streaming media services)، ویدئو کنفرانس(video conference)، انباردن پرونده های اَسپاسه-بنیان(سرور-بنیان)وابسته به یک شرکت زیرساخت می باشد.
در اینجا نام شماری از این شرکت های اَسپاسی(خدماتی) را بر می شمریم: Vonage، Netflix، Skype، و Dropbox.
هیچ یک از شرکت های بالا بدون نوآوری های سیسکو به جایگاه کنونی خود دست نمی یافتند. در دهه گذشته، سیسکو بیشتر زمان خود را به پیدا کردن شرکتهای سازنده فناوری با هر ویژگی اِنگاشتنی (قابل تصور imaginable)پرداخته تا راهی برای یکپارچه نمودن آنها در میان هر لایه از نمونه کارهای خود پیدا کند. از دستگاه های مازَن(ستون فقرات backbone) اینترنت ابر-اَرتا(بسیار سریع uber-fast) گرفته تا سامانه مدیریت داده-روان(data streaming) برای فراهم گرهای (providers) اینترنت، تا کانون های داده(data centers) که با سوئیچ به انبار(storage) و اَسپاسه ها (servers) پیوند دارند، تا روتر های بی سیم با توانایی انباردن. برای همین می توان گفت سیسکو با تک تک بخش های زندگی روزانه ما پرماس دارد(تماس دارد).
دستگاه هایی که در اندرتارکارها(Internetworks) راه اندازی می شوند به شرح زیر می باشند:
- روترها(Routers):
روتر ها دستگاه هایی هستند که داده ها را میان تارکارها رُوت می کنند(مسیر دهی route) ، همانند تارکار های محلی(شبکه های محلی LANs)، تارکار های گسترده (شبکه های گسترده WANs)، تارکار های ماتَرکَنت(شبکه های مادرشهر MANs). روتر ها میان تارکارها گذارده می شوند. بدون روتر ها اینترنت هم امکان پذیر نمی بود. روتر ها با بهره گیری از نشانی IP (Internet Protocol) در می یابند که بهترین رُوت(rout) برای رساندن پاکت ها در میان اندرتارکارها(internetnetworks) کدام است.
- سوئیچ ها(Switches):
کار این دستگاه ها پیش راندن داده ها در میان تارکار های محلی(شبکه های محلی LANs) و جابجایی مید(هاب hub) برای اتصال کارایستگاه ها (workstations) و اَسپاسه ها (سرورها servers) در تارکار(شبکه network) می باشد.سوئیچ ها از روتر ها اَرتاتَرند(سریع ترند) ولی بیشتر سوئیچ ها در اندازه ای نیستند تا بتنوانند در بخش کُپه (stack) نشانی های IP را ببینند و یا بکار گیرند، برای همین سوئیچ ها توانایی رهیابی روتر ها را در اندرتارکارهای(internetnetworks) بزرگ ندارند. هرچند برخی سوئیچ ها، هستند که کار روتیدن(routing) را هم انجام می دهند، به این سوئیچ ها معمولن سوئیچ های لایه 3″ گفته می شود. در بخش های آینده درباره جزئیات این سوئیچ ها بیشتر گفتگو می کنیم.
- دیوارتَش ها (دیوار آتشین firewalls):
برای شناخت بهتر این دستگاه ها می توان گفت، دیوارتش ها، روترهای ویژه ای هستند که بسته ها را برای اتصال اَرمَند(امن secure) داده میان تارکارهای درونی(internal) و برونی(external)، می پالایند(filter). دیوارتش ها، دستگاه های ارمندیِ بسیار فَرگشته ای(highly evolved security devices) هستند که ارتباطات میان دستگاه ها را در لایه های گوناگون می آزمایند سپس در برابر آن تصمیم می گیرند که به آن پروانه دهند(allow) یا اینکه آنرا بند کنند(block).
- اَسپاسِه های دسترسی(Access servers):
- این دستگاه های اختصاصی(dedicated) به تماس های کاربران از راه دور پاسخ داده و آنها را به اندرتارکار(internetwork) متصل(connect) می کنند. بیشتر اَسپاسه های دسترسی(access servers) در فراهم گرهای اَسپاس اینترنتی (Internet service providers) یا همان آی اس پی ها (ISPs) برای اتصال کاربران خانگی و کسب و کار های کوچک به اینترنت کاربرد دارند.
گِردآمد(مجموع) این دستگاه ها زیرساخت اینترنت را می سازند.
ترجمه از: علی عباسی